Kerékpár vázméretek - Hogyan válasszak kerékpárt?

Kerékpár vázméretek - Hogyan válasszak kerékpárt?

Rengeteg mérettáblázattal találkozunk amely a magasságunk alapján határozza meg, hogy valójában mekkora kerékpárra van szükségünk viszont ezt nem szabad mindig készpénznek venni mert két 190 cm magas személynek szinte biztos, hogy nem egyforma hosszúságú a lába.
Annak köszönhetően, hogy ma már a kerékpárokat különböző vázméretekkel gyártják, ugyan úgy biztonságosan tud közlekedni egy 28"-as kerékpárral akár egy 150 akár egy 200 cm-es illető is úgy, hogy az adott kerékpár abszolút komfortos lesz a számára, legyen szó gyerek vagy felnőtt személyről

Kerékpárvásárlás előtt mindenképpen menjünk egy próbakört, mert ezek a méretajánlások csak megközelítőleg pontosak. A méreteket gyártófüggő, hogy hogyan jelölik. Leggyakrabban centiméterben vagy collban van megadva a vázméret, de ma már találkozhatunk a ruházatokhoz hasonló S,M,L betűjelzéssel is. A vázméretet a hajtómű közepétől a nyeregvázcső tetejéig lévő távolság adja meg. /A/

Ha egyszerűen szeretnénk kideríteni, hogy az adott kerékpár megfelelő méretű e a számunkra akkor annyi a dolgunk, hogy a kerékpár fölé állunk úgy hogy a felső cső a két combunk között legyen és ha a váz érinti az ülepünket akkor a kerékpár nagy, kisebbet kell kipróbálnunk. Illetve egy másik módja a megfelelő méret kiderítésének, hogy az ülésen ülve a lábunk lábujjhegyen van lent és a kormány is kényelmes távolságra van, tehát nem kell nyújtózkodnunk, és azt sem érezzük, hogy a kormány túl közel lenne.

Gyakran halljuk, hogy egy kerékpár tulajdonos panaszkodik, hogy nem kényelmes számára a kerékpár, vagy túl lassan halad vele, esetleg nagyon hamar elfárad, ami lehet annak is a következménye, hogy nem megfelelő a kerékpár vázmérete ezért azt tanácsoljuk, hogy mindig kérd ki szakember véleményét kerékpárvásárlás előtt.