5 Kerékpár karbantartási tipp - Hogyan készítsd fel kerékpárod

5 Kerékpár karbantartási tipp - Hogyan készítsd fel kerékpárod

Az alábbi tippek segítségedre lehetnek, hogy mire figyelj olyan kerékpár karbantartással kapcsolatba, hogy kedvenc bringád mindig megfelelően működjön.

1. Fék

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a fékbetétek állapotát, hiszen kopott fékbetéttel kockázatos közlekedni, ugyanis egy hírtelen fékezésnél megnő a féktávunk, ami igen csak balesetveszélyes. Kisebb kopás esetében elég akár csak a bowdenen állítanunk, viszont ha a kopás mértéke már jelentős, akkor mindenképpen cseréljük a fékbetétünket, persze csak ha értünk hozzá. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban mindenképp forduljunk szakszervízbe.

2. Guminyomás

Ha nem szeretnénk, hogy nehéz legyen hajtani a bringánkat erre mindenképp figyeljünk oda, hisz a megfelelő guminyomás elengedhetetlen a kényelmes kerékpározáshoz, nem beszélve arról, hogy nagyon alacsony nyomás esetén a gumiköpeny élettartama is rövidebb lesz. Téli időszakban mikor az utak síkosak érdemes minimálisan engedni a nyomásból, hisz ilyenkor a gumi nagyobb felületen fog érintkezik a talajjal ami sokkal jobb tapadást eredményez.

3. Lánc

A lánc a kerékpár lelke ezért mindig figyeljünk oda a megfelelő kenésre. Ne várjuk meg, hogy a lánc száraz legyen, hisz amellett, hogy berozsdásodik, és elkezd nyikorogni a fogaskereknek sem tesz jót, ha így használjuk. Az oljazást lehetőleg mindig letisztított láncon végezzük el. Ha nincs más megteszi alkalmanként a műszerolaj is viszont, hosszú távon mindenképp érdemes kimondott kerékpárokhoz ajánlott kenőanyagot használni, mivel ezek fognak megfelelően bejutni a láncszemek közé ezáltal biztosítva a megfelelő kenést melynek köszönhetően láncunk élettartama is megnövekszik.

4. Világítás

Nagyon fontos, hogy sötétben megfelelően ki legyünk világítva, mert könnyen veszélybe tudjuk magunkat sodorni, ha a többi közlekedő nem lát minket megfelelően. Mielőtt útnak indulunk ellenőrizzük, hogy az elemek esteleg nincsenek e lemerülve, vagy a dinamónkon elkopva a dörzsgumi. Világítási szög beállítására is ügyeljünk, hisz ha a lámpáink a földet vagy az eget világítják amellett, hogy nem fogunk látni, minket sem fognak észrevenni.

5. Váltó

Nagyban növeli a kerékpározás élményét, ha a váltónk megfelelően működik és nem csörög-zörög, nem ugrik meg a lánc tekerés közben ezért ennek a karbantartására is érdemes figyelmet fordítani. A bowdeneket időként érdemes cserélni hiszen ha szálszakadás történik, a bowden nehezebben mozog a külsőben ami nagyban rontja a váltó használatát és a tekerés élvezetét. Érdemes hosszabb út előtt átnézetni is a váltó rendszert, nehogy akkor ne működjön megfelelően mikor igazán szükség lenne rá, például egy dombosabb vidéken ahol lejtők és emelkedő követik egymást.