Kerékpár világítás - Milyet érdemes választani?

Kerékpár világítás - Milyet érdemes választani?

Lassan elérkezik a sötét hónapok ideje, így sajnos egyre többen kényszerülnek arra, hogy napkelte előtt vagy napnyugta után üljenek kerékpárra, akár munkahelyre való bejárás, bevásárlás vagy bármilyen más okból kifolyólag. Persze nem csak ez a fő ok, hogy kerékpárunk megfelelően ki legyen világítva, hiszen a KRESZ is kötelezően előríja, így tehát elengedhetetlen, hogy a bringánk fel legyen szerelve megfelelő világító készülékekkel. Ebben szeretnénk egy kis iránymutatást adni, hogy milyet érdemes választani. A hivatalos álláspont szerint előre fehér vagy kadmiumsárga, hátra pedig piros színű lámpát kell felszerelni. Első szempont, amit figyelembe kell venni a felhasználási terület.

   Akik leginkább városban tekernek, ahol van megfelelő közvilágítás elegendő lehet akár egy egyszerű ledes villogó is, amit akár pár száz forintból is be lehet szerezni. Ráadásul, ha ezeket a világításokat villogó üzemmódban használjuk akkor sokáig működhetnek. Előnyük még ezeknek a típusoknak a könnyű fel és leszerelés, így ha beugrunk a boltba akár egy mozdulattal le tudjuk venni és zsebre rakni és nem kell azon aggódnunk, hogy eltulajdonítják.

Ha sűrűn járunk olyan környezetben ahol nincs megfelelő közvilágítás például lakott területen kívül, akkor mindenképp olyan világítással szereljük fel kerékpárunkat, amelynek már amelynek jóval erősebb fényen van egy villogónál ami legalább 50 lumen vagy 15 lux felett van. Ezek a világítások lehetnek elemesek, amiket már megkapni pár ezer forintért vagy vannak már saját akkumulátorral rendelkező típusok is melyeket, egy egyszerű USB kábellel tudunk tölteni. Az akksis kivitelek ára nagyjából 6-7.000 Ft-tól indul.

Az erdei ösvényekre vagy a nagyobb tempójú országutakra már mindenképp felsőkategóriás lámpára van szükségünk a kevésbé belátható területek illetve nagyobb sebesség miatt. 40 lux vagy 400 lumen a minimum amire szükségünk van, illetve országúti kerékpározásánál inkább olyat érdemes választanunk ami előre és nem és nem nagy szórásban vetíti a fényt. Ezek a lámpaszettek már legtöbbszőr egy saját nagyteljesítményű külső akkumulátorról kapják az energiát, amelyek a kerékpár vázra kell külön rögzíteni.

A világítások mellet, számos kiegészítőt tudunk viselni, amelyeknek a céljuk, hogy megfelelően látszódjunk kerékpározás közben, mint például fényvisszaverő kar illetve lábpánt, láthatósági mellény, sisakba épített világítás, reflex csíkkal ellátott gumiköpeny, fényvisszaverő matricák stb