Mivel fújjam?

Mivel fújjam?

Milyen pumpát válasszunk?

Minden bringásnak szüksége van pumpára, hisz elkerülhetetlen, hogy szükségünk legyen rá, mivel sajnos defekt nélkül is tud a nyomás csökkeni a kerekünkből. Ma már szinte minden alkatrészgyártónak van saját márkás pumpája, így nagyon nagy választékkal találkozhatunk a piacon. A pumpák ára a pár száz forintól kezdve akár több 10.000 forintba is kerülhetnek, viszont érdemes minőségit választanunk mert amellett, hogy ha megfelelően karban tartjuk az élettartamuk is hosszabb lesz, dolgozni is sokkal kényelmesebb velük. Lássuk milyen típusok is vannak

Mini pumpa

Legnagyobb előnye a mérete, hisz könnyedén el tudjuk tenni egy táskába, sőt a legtöbb típust tartóval együtt lehet kapni, amit a kerékpáron található kulacstartó helyére lehet felrögzíteni. Méretének sajnos hátránya is van hiszen egy nagy álló pumpához képest sokkal többször kell vele pumpálni, hogy elérjük a megfelelő keréknyomást. Létezik nyomásmérővel ellátott változat is, sőt egyes típusok a feje „T” alakra elfordítható és még taposó is van rajta, hogy még könnyebben tudjuk használni.

Lábpumpa

Méretéből adódóan nem igazán nevezhető kompaktnak emiatt leggyakrabban otthon használat során találkozhatunk vele. Gyorsan és nagy térfogatot lehet vele felpumpálni ezért elég sok területen felhasználható. Robogótól kezdve, kerékpárok vagy akár matracokhoz is kiválóan alkalmas, ráadásul több féle adapterrel szokták értékesíteni így akár még egy focilabdát is könnyedén fel tudunk vele pumpálni. Ahogy a neve is mutatja lábbal kell működtetnünk ezáltal kevésbé fárasztó és meg hajolgatnunk sem kell hozzá.

CO2 Patron

Legnagyobb előnye a mérete hiszen nagyon apró így akár könnyen elfér a zsebünkben is emellett pedig rendkívül gyorsan tudunk vele dolgozni. Leginkább versenyeken szokták használni, ahol SOS szükségünk van pumpálásra. Ezek egyszer használatos patronok de bármikor lehet őket pótolni agy akár több darabot is magunkkal tudunk hordani. A patronokhoz különböző fejeket vásárolhatunk, vannak melyeket nem lehet szabályozni de létezik olyan is melyekkel tetszés szerint adagolhatjuk a levegőt.

Műhelypumpa

Leggyakrabban háztartások kötelező tartozéka ahol kerékpár található. Nagyobb méretükből adódóan kevés pumpálással is elérhető a kívánt keréknyomás. Léteznek műanyag illetve fémházas kivitelek, értelemszerűen az utóbbit jóval hosszabb élettartam jellemzik. Amellett, hogy némelyik már nyomásmérővel vannak ellátva egyeseken dupla fejű tömlő található igy nem kell külön átalakítót vennünk a pumpáláshoz.