Kerékpár szállító típusok

Kerékpár szállító típusok

Mivel egy drágább eszközről van szó mindenképp alaposabban gondoljuk át, hogy milyet is választunk. Elsődleges szempont a felrögzítés hiszen nem lehet minden autóra minden szállítót felhelyezni. Hátsó ajtóra csak akkor lehet ha a gépjármű kompatibilis vele, vonóhorog hiányában vonóhorgosat sem tudjuk felhelyezni és a tetőre sem tudjuk a kocsi tetején lévő sín nélkül.

Hátsó ajtóra rögzíthető egyik legnagyobb hátránya, hogy nagyon sok autóval nem kompatibilisek viszont, ha szerencsénk van és nekünk passzol van akkor legalább kedvező áron van egy vonóhorgoshoz képest. Amellett, hogy felszerelése kissé macerás, a rögzítési pontok sajnos gyakran megsértik az autónk fényezését ami elég sok bosszúságot tud okozni. A kerékpárok felrakása sem a legegyszerűbb, hiszen egyes típusoknál a kerékpárok függesztve lesznek rögzítve ami egy hajlított vázú női bringa estében tud némi nehézségeket okozni. Ezekre a típusokra akár 3 darab kerékpárt is feltudunk tenni viszont ezek gyakran úgy kitakarják a gépjármű hátsó részét, hogy a világítása és a rendszámtábla nem látszik megfelelően, ami balesetveszélyes is lehet.

Tetőre rögzíthető  típust csak abban az esetben tudjuk felrögzíteni ha az autónkon találhatóak kiegészítő konzolok, vagy keresztrudak. Ha e-bike-ot használunk akkor nem ez a legcélszerűbb megoldás, hiszen a bringánkat fel kell emelnünk egészen a kocsi tetjéig ami egy 25-30 kg-os bicaj esetében nem a legegyszerűbb feladat. Azáltal, hogy feltesszük a bringákat sajnos a kocsi légellenállása is megnövekszik ami többlet üzemanyagfogyasztást eredményez és oda kell figyelünk a magasságbeli figyelmeztetésekre is, és ezek mellett még a szélzaj is nagyban megnő. A bringánkat ezekre a tartókra stabilan fellehet tenni mert a kerek mellett egy középső tartórésznél a vázat is tudjuk rögzíteni.

Felszerelés szempontjából a vonóhorogra rögzíthetővel van a legkönnyebb dolgunk mert csak ráemeljük a vonóhorogra és egy villáskulccsal meghúzzuk. A kerékpárokat egyszerű rögzíteni hisz nem kell magasra emelnünk , és a kerekek mellet a vázat is tudjuk rögzíteni kényelmesen. Egyes típusoknak a hátránya, hogy ha fent vannak a kerékpárok akkor a csomagtartó ajtót nem tudjuk kinyitni míg le nem pakolunk, de szerencsére vannak olyan modellek melyek egy mozdulattal dönthetőek ezáltal megkönnyítve a dolgunkat, persze ezeknek az ára is borsosabb a fixekkel ellentétben. Akár 4 bringát is tudunk magunkkal szállítása és mivel ezek az autó mögött vannak elhelyezve a légellenállást sem növelik így nem befolyásolják az autó fogyasztását.